Bouwen aan een sociale samenleving
Midden-Groningen is een gemeente met een groot sociaal hart. Dit is ook nodig. Armoede, schulden, gezinnen met ingewikkelde problemen, eenzaamheid ... Hoewel het met veel inwoners best goed gaat, staan er ook mensen op achterstand. Met een vernieuwende aanpak bouwen wij aan een sterke, veerkrachtige samenleving. We zoeken collega’s die hierin het verschil maken.
De cirkel doorbreken
In de afgelopen tientallen jaren is het aantal mensen dat het zonder onze hulp niet redt, gegroeid. Dit aantal blijft groeien, ook met de tijd en het geld die wij in de hulpverlening stoppen. Die cirkel willen wij – samen met jou – doorbreken. Daarom vind je in ons een gemeente die de samenleving zo wil veranderen dat inwoners zelf het heft weer in handen nemen. Zodat we met elkaar echt een verschil kunnen maken voor de lange termijn.
Jezelf kunnen redden
Ons motto luidt: beter een sterk netwerk, dan een briljante hulpverlener. Niets ten nadele van onze hulpverleners, zij zijn goud waard. Wel bedoelen we dat wij het belangrijk vinden dat onze inwoners zichzelf kunnen redden. Want je lost problemen alleen op wanneer mensen zelf leren omgaan met de uitdagingen van deze tijd. Dit begint bij hulp vanuit de eigen omgeving. Daarom investeren wij bijvoorbeeld in mentorschap, naastenzorg of de inzet van ervaringsdeskundigen.
Dat verschil maken wij nu al..!
Dankzij het Nationaal Programma Midden-Groningen komt er veel geld beschikbaar om onze gemeente veiliger, socialer en mooier te maken. Dit biedt jou de kans om het anders te doen. Om nieuwe ideeën te ontwikkelen waarmee jij samen met onze inwoners bouwt aan een sociale samenleving. Dit zie je bijvoorbeeld terug in een paar projecten die nu al in onze gemeente lopen:
- Sociale Veerkracht: hiermee versterken wij het netwerk van gezinnen die ingewikkelde problemen hebben. Dit doen we met hulp uit de eigen omgeving. Hierdoor hebben ze minder professionele zorg en ondersteuning nodig
- ‘Project IJsberg’: hiermee helpen we huishoudens met heftige schulden die hierdoor stress, eenzaamheid en gezondheidsproblemen ervaren.
- Ervaringsdeskundigen: armoede en gedragsproblemen gaan vaak generaties lang over van ouder op kind. Om dit patroon te doorbreken zetten wij zelf opgeleide ervaringsdeskundigen in.
- Ontwikkelbedrijf: een project waarin wij werken aan werknemers die voor zichzelf opkomen.
Wat dit van je vraagt
Deze manier van werken vraagt wel iets van de collega’s die wij zoeken. Natuurlijk begint dit bij betrokkenheid. Je moet er voor de volle 100 procent voor willen gaan. Maar wij zoeken vooral mensen die het anders willen en durven doen. Geen traditionele redders in nood. Maar collega’s die in staat zijn om mensen in hun kracht te zetten en ze weer mee laten meedoen. Maar die ook anderen daarvoor enthousiast kunnen maken. Want uiteindelijk moeten we het samen doen.
Wil jij het verschil maken?
Ben jij die professional die met ons deze reis wil maken? Goed om te weten dat wij binnen onze organisatie altijd op zoek zijn naar mensen die hun kennis, kunde en ervaring hiervoor willen inzetten.
Beleidsmedewerker Karen Westers over het project Buurtgezinnen