Toegankelijkheid

De gemeente Midden-Groningen staat voor een inclusieve samenleving en spant zich in om mensen met een visuele-, gehoor-, lees of andere beperking ook digitaal zo maximaal mogelijk te ondersteunen. Op deze pagina leest u wat wij doen om onze digitale informatie zoveel mogelijk aan de richtlijnen hiervoor (de zogeheten WCAG 2.0) te voldoen. De gemeente Midden-Groningen vindt het belangrijk om deze en andere websites beschikbaar en bereikbaar voor iedereen te maken. Ook voor mensen met een visuele-, gehoor-, lees- of andere beperking. Hulp vragen of extra moeite moeten doen om aan informatie te komen of zaken met de gemeente te regelen, is dan minder vaak of helemaal niet meer nodig. De wet Digitale Toegankelijkheid geeft gemeenten een duwtje in de rug om dit goed te regelen.

Wat is de stand van zaken bij ons

Eind 2020 hebben wij onze website vernieuwd. Vanaf dat moment voldoen wij aan de eisen van de wet, maar dat is pas een eerste stap. Er is meer informatie die aangepast moet worden en we willen in overleg met onze collega’s meer dienstverlening digitaal toegankelijk maken.  In 2021 hebben we een externe organisatie via een A-B-toetsing een onderzoek naar de digitale toegankelijkheid van deze website laten doen. De website doorstaat die test goed. Toch zijn er nog genoeg punten om te verbeteren. Zo proberen we het gebruik van PDF's verder te reduceren en gebruiken we een begrijpelijk taalniveau.  Wilt het u volledige rapport inzien? Bekijk het onderzoek via de link onderaan deze pagina.

Vragen, tips of opmerkingen over toegankelijkheid

Heeft u goede ideeën over de (verbetering) van onze toegankelijkheid? Of kunt u aangegeven welke dienstverlening prioriteit moet krijgen op de digitale agenda? Neem dan contact met ons op, we nodigen u van harte uit om samen met ons mee te denken over het zo beschikbaar mogelijk maken van al onze informatie! Ook als u op dit moment moeite heeft met toegang krijgen tot door u gewenste informatie, staan we voor u klaar.

Aanpak: Hoe krijgen en houden wij een toegankelijke website?

Maatregelen:

  • Training werknemers: onze redacteuren trainen in toegankelijkheid
  • Samen kom je verder: Klantenpanels inrichten
  • Automatische toetsen: wij toetsen onze websites regelmatig met behulp van een automatische toetstool (SiteImprove)
  • Interne controle vóór publicatie: onze redactie toetst vóór publicatie alle tekst, documenten, video’s en afbeeldingen op toegankelijkheid
  • Plan digitalisering formulieren: Sommige formulieren moet u nu eerst printen, met pen invullen en daarna inleveren. Die formulieren willen we ook digitaliseren. Dat is een ander proces, met andere toegankelijkheids-eisen. Daarvoor maken we een plan
  • PDF’s: we kunnen niet garanderen dat alle PDF’s op onze huidige websites volledig toegankelijk voor u zijn. Loopt u hierin tegen moeilijkheden aan? Neem contact op met onze webredactie.

Toegankelijkheidsverklaring voor rijksoverheid

Zie technische verklaring voor de rijksoverheid.

Deze webverklaring is bijgewerkt op 7 januari 2022.

De verklaring betreft de volgende gemeentelijke websites: 

Meer informatie?

Meer weten over digitale toegankelijkheid, ga naar de website van DigiToegankelijk.

Toegankelijkheidsrapport midden-groningen.nl 2021

2021-09-16 Toegankelijkheidsonderzoek Gemeente Midden-Groningen (www.midden-groningen.nl) versie 2.0.pdf