Kristel Molema

Projectleider Ruimtelijke projecten

Samen meebouwen

Qatar, Koeweit: Kristel Molema, projectleider Ruimtelijke projecten, werkte jarenlang in het Midden-Oosten. Maar sinds 2022 is ze helemaal gelukkig in ‘haar’ Midden-Groningen. ‘Ik gun de kinderen van nu dezelfde kansen die ik hier in mijn jeugd heb gekregen.’

Kristel: “Toen in Koeweit corona uitbrak, ging het land op slot. Als expat kon ik op het nippertje terug naar Nederland. Toen duidelijk werd dat de pandemie lang zou duren, besloot ik te blijven. Niet lang daarna trok een vacature bij Midden-Groningen mijn aandacht. Al bij het eerste gesprek was er een klik. De vacature waarvoor ik solliciteerde, paste niet. Maar ze boden mij wel een andere interessante functie aan.”

Drie projecten
“Als projectleider geef ik leiding aan drie ruimtelijke projecten. De grootste daarvan is het Volkhuisvestingsfonds. Dit project, dat tien jaar duurt, richt zich op de verduurzaming van 800 woningen en de directe woonomgeving in Hoogezand. Hiervoor is een pot van ruim 18 miljoen euro beschikbaar. Een mooie uitdaging om dit met inwoners, samenwerkingspartners en collega’s voor elkaar te krijgen.”

Mensenwerk
“In mijn functie is het vooral belangrijk dat je goed kunt organiseren, plannen en netwerken. Ik moet ervoor zorgen dat mijn projecten op koers blijven. Ik coördineer bewonersavonden, ben betrokken bij subsidietrajecten en aanbestedingen. Maar ik zit net zo goed met inhoudelijk specialisten en aannemers om tafel en leg verbinding met andere gemeentes.”

Een verademing
“Ik krijg vrijheid en vertrouwen van de gemeente. Dat vind ik een verademing. Natuurlijk, je hebt te maken met subsidievoorwaarden, wet- en regelgeving, deadlines. Maar er is niemand die vertelt hoé ik mijn project moet draaien: ‘Kristel, wij vertrouwen erop dat jij dit kunt!’ Hierdoor word je in je kracht gezet. En dit zorgt er voor dat ik mij nog meer betrokken voel bij het project dat ik doe.”

“De vrijheid en het vertrouwen vind ik een verademing.”

Meebouwen
“Werken in het buitenland was waardevol. Maar, ik ervaar nu hoe fijn het is om iets terug te kunnen doen voor de gemeente waarin ik ben opgegroeid. Ik heb een fijne jeugd gehad in Muntendam. En ik gun de kinderen van nu dezelfde kansen die ik heb gekregen. In het buitenland ben je vaak een passant, hier krijg ik de kans om echt mee te bouwen.”

Gelijkwaardig
“Wil je graag voor een overheid werken? Dan is Midden-Groningen wat mij betreft een aanrader: qua werk en organisatie. We zijn relatief klein. Contacten zijn makkelijk gelegd en je leert collega’s snel kennen. Ook fijn: iedereen is hier gelijkwaardig aan elkaar. Het állermooiste? Dat is natuurlijk dat ik ’s ochtends weer met ‘moi’ word begroet. Dat voelt als thuiskomen.”

"Heerlijk dat ik weer met ‘moi’ word begroet."