Siebrand van der Wal

Teamleider Juridische Zaken & Inkoop en Secretariaat

Samen resultaten neerzetten

Siebrand van der Wal (42) kwam bij ons binnen als communicatie-adviseur. Inmiddels is hij teamleider van Juridische Zaken & Inkoop en het Secretariaat. “Dankzij de gemeente heb ik mooie stappen gezet, als mens én professional.”

‘Dat past jou wel!’
Siebrand: “Ik ging hier in 2019 als strategisch adviseur aan de slag. Ik mocht aan mooie projecten werken: van de ontwikkeling van onze website tot adviestrajecten over hoe je als gemeente de verbinding legt met inwoners. En toen kwam ineens de vraag van mijn teamleider, of ik ervoor voelde om zelf teamleider te worden: ‘Dat past jou wel Siebrand!’.”

Veel geleerd
“Ik ben mens- en relatiegericht. En ik houd ervan om samen resultaten neer te zetten. Die opmerking prikkelde daarom wel. Ook omdat ik alle begeleiding zou krijgen om die stap te maken. Met mijn teamleider ben ik dit avontuur aangegaan: van haar heb ik veel geleerd. Toen zij met sabbatical ging, mocht ik het communicatieteam tijdelijk aansturen. Dat smaakte naar meer.”

“Ik houd ervan om samen resultaten neer te zetten.”

Volop afwisseling
“Inmiddels leid ik de teams Juridische Zaken & Inkoop én Secretariaat. Samen ruim dertig collega’s. Leuk is dat ik zelf vorm mag geven aan het teamleiderschap. Zo werk ik graag op basis van gelijkwaardigheid. Collega’s en teams help ik om hun werk zo goed mogelijk te kunnen doen. Talentontwikkeling, mensen coachen, samen de dienstverlening verbeteren: prachtig om te doen.”

In beweging
“Werken in een gemeente is dynamischer dan mensen denken. In een politiek gedreven organisatie heb je bijvoorbeeld te maken met een college dat binnen een termijn bepaalde doelen wil halen. Die moeten wel passen bij de kennis en de menskracht die je in huis hebt. Als teamleider moet je in staat zijn om die verbinding te leggen, mee te bewegen én voor een goede balans te zorgen.”

Ik leer elke dag
“Ik ervaar het teamleiderschap als een mooie reis. Ik leer elke dag. Bijvoorbeeld dat ik niet elke vraag of elk probleem zélf hoef op te lossen: het is de kunst om de ander de sleutel tot de oplossing te geven. Waar ik blij van word? Van de mooie gesprekken die ik heb, van een team mee laten groeien met de vragen van de organisatie. Of wanneer ik een collega die vastloopt een stapje verder kan helpen.”

Docent
“Het teamleiderschap vraagt tijd en energie. Aan de andere kant geeft Midden-Groningen mij alle ruimte om daar m’n weg in te vinden. Toen ik door de Hanzehogeschool werd gevraagd om twee dagdelen in de week als docent studenten te begeleiden, stond de gemeente daar vierkant achter: ‘Ga maar doen!’ Kijk, dat vind ik gaaf.”

"Het teamleiderschap is een prachtig avontuur."

Siebrand