Gerda Kamps

Beleidsadviseur Recreatie & Toerisme

Samen ambities realiseren

Het Nationaal Programma Groningen (NPG) biedt de gemeente Midden-Groningen allerlei kansen om te bouwen aan een leefbare, aantrekkelijke en gezonde gemeente. Bijvoorbeeld via ‘Midden-Groningen op de kaart’. Gerda Kamps (beleidsadviseur Recreatie & Toerisme) is één van de drijvende krachten achter dit NPG-project. “Met goede ideeën en een hoop energie krijg je veel voor elkaar.”

Wandel-, fiets- en vaarroutes
Gerda: “Prachtige natuur, interessante historie, een karaktervol landschap: onze gemeente heeft zoveel te bieden. Met ‘Midden-Groningen op de Kaart’ willen we die sterke punten meer benutten. Dit doen wij door nieuwe routes voor wandelaars, fietsers en watersporters te ontwikkelen en te promoten. Zo willen wij onze gemeente aantrekkelijker maken voor bezoekers en inwoners.”

Samenwerken
“Dit doen wij samen met Ontdek Midden-Groningen. Dit is de uitvoeringsorganisatie van dit NPG-project. Zij ontwikkelen nieuwe routes op basis van vier thema’s: ‘Roeg en Roem’, ‘Bloei’, ‘Vaart’ en ‘Midden-Gronings DNA’. Ook lokale ondernemers, musea, culturele organisaties en scholen denken mee. Samen ontdekken we nieuwe verhalen en werken ideeën uit om de routes nog aantrekkelijker te maken. Denk aan excursies en activiteiten.”

Asperges, Aletta Jacobs en Roegwold
“Dit voorjaar hebben wij ‘Proef het Witte Goud’ gepresenteerd. Deze fietsroute staat in het teken van de asperge. De tocht voert langs telers, winkels en restaurants. We zijn ook trots op de Aletta Jacobs-route. Deze voert je langs negen plekken die belangrijk waren in het leven van deze voorvechtster van vrouwenrechten. Verder werken we hard aan ‘Het Roege Pad’, een meerdaagse wandelroute van 80 kilometer rondom natuurgebied ’t Roegwold.”

Kwaliteit van leven
“Meer recreatie en toerisme is goed voor ondernemers en bedrijven. Daarnaast hopen wij dat onze inwoners dankzij de routes hun eigen regio gaan ontdekken. Dat ze worden uitgenodigd om naar buiten te gaan en samen activiteiten te ondernemen. Niet alleen leuk, maar ook goed voor de gezondheid. Dus, trek die wandelschoenen aan, haal die fiets uit de schuur: er valt nog zoveel moois te beleven in onze gemeente.”

Waardering
“Nieuwe voorzieningen realiseren; onze gemeente samen mooier maken. ‘Midden-Groningen op de Kaart’ is een prachtproject om aan te werken. Zeker omdat je samen zichtbaar resultaat boekt. De nieuwe routes worden gewaardeerd en zijn volop in gebruik. Verder laat dit project zien dat er in onze gemeente veel goede ideeën zijn én een hoop positieve energie. Samen met het NPG-geld dat er is, kunnen wij hier echt iets voor elkaar krijgen!” 

Lees wat de gemeente Midden-Groningen nog meer doet binnen Nationaal Programma Groningen.

"Trek je wandelschoenen aan, haal je fiets uit de schuur: er valt zoveel moois te beleven in onze gemeente"