Sanne Kamps

Werkbegeleider Moeders van Midden-Groningen

Samen verschil maken

In onze gemeente bouwen wij aan een sociale en veerkrachtige samenleving. Het project ‘Moeders van Midden-Groningen’ is daar een prachtig voorbeeld van. Werkbegeleider Sanne Kamps vertelt erover: “Het is zo mooi dat jonge moeders stapje voor stapje weer vertrouwen in hun toekomst krijgen.”

Een goede start voor moeder en kind
Sanne: “Met ‘Moeders van Midden-Groningen’ ‘begeleiden wij aanstaande moeders. Dit doen we de eerste duizend dagen vanaf de zwangerschap. Dus totdat het kindje 2,5 jaar is. In deze periode leg je de basis voor de rest van de toekomst. En een goede start zorgt ervoor dat een kind later meer kansen krijgt op het gebied van gezondheid, school en werk.”

Minder stress, betere hechting
“We krijgen ‘onze moeders’ meestal in beeld via de verloskundige of andere verwijzers. Daarna doen we een intakegesprek. Hierin kijken waar de meeste stress ligt en waar moeders behoefte aan hebben. Zo willen wij ervoor zorgen dat moeders tijdens hun zwangerschap zo weinig mogelijk spanning ervaren. Een ander doel is om de hechting tussen moeder en kind - en hiermee een gezonde ontwikkeling - te versterken.”

Allerlei problemen
“De problemen waar moeders tegenaan lopen, zijn heel verschillend. Sommige vrouwen hebben zelf een pittige jeugd gehad. Maar we zien ook veel jonge moeders met financiële problemen. Zij hebben bijvoorbeeld geen geld om de kinderkamer in te richten. Ook zien we vrouwen die weinig mensen om zich heen hebben en er vaak helemaal alleen voor staan.”

Studenten
“Wat dit project uniek maakt is dat studenten (social work en hbo-v) naar de moeders toegaan en hen ondersteunen. Uiteraard met begeleiding van ons. Moeders voelen zich gelijkwaardig aan studenten. Ze zijn hierdoor opener over hun problemen. En ze nemen eerder hulp aan. Voor studenten is het natuurlijk een prachtige leerschool.”

Van babyuitzet tot geldzaken
“Wij bieden hulp die op dat moment het hardst nodig is. Zo helpen we moeders om hun geldzaken op orde te krijgen of bij het compleet maken van de babyuitzet. We hebben inmiddels een inbrengwinkel: hier kunnen moeders gratis babyspulletjes uitkiezen. We zijn er ook voor tips en adviezen rondom de zwangerschap en de ontwikkeling van een kindje. En als het nodig is gaan wij mee naar het ziekenhuis of de verloskundige.”

Werken aan zelfredzaamheid
“Het belangrijkste is dat wij moeders zelfredzaam maken. We doen eerst iets voor, daarna doen we het samen en dan is het aan de moeders zelf. Dankzij deze aanpak willen wij het vertrouwen in het eigen kunnen steeds groter maken. Als hulpverlener is dit wel wennen: je moet leren loslaten. Tegelijkertijd is het mooi dat je moeders, met vallen en opstaan, steeds een beetje ziet groeien.”

Van een 4 naar een 8
“We hebben in korte tijd al mooie resultaten geboekt. Ik denk dan aan de moeder die dankzij ons weer naar buiten durft met haar kindje. Of de moeder die vertelt dat ze haar leven altijd een 4 gaf, maar dankzij ons weer een 8. Daarnaast leiden we in dit project een nieuwe generatie hulpverleners op. Ook zij maken dankzij dit project een enorme ontwikkeling door. Zo bouwen we vanuit meerdere kanten aan een socialere samenleving.”

Lees wat de gemeente Midden-Groningen nog meer doet voor een sociale samenleving.

"Wij geven een nieuwe generatie een goede start."